Henvisning til gratis psykologhjælp til unge mellem 18 og 24 år

Unge kan nu få en henvisning til gratis psykologsamtaler. Med finanslovsaftalen for 2021 blev det besluttet at gøre forsøgsordningen med gratis psykologbehandling til unge 18-24 år med let til moderat depression eller angst permanent. Vi får en del henvendelser vedrørende gratis psykologhjælp for unge. Det er ikke nemt at finde rundt i ordningen, så derfor har vi skrevet dette blogindlæg.

Hvordan fungerer ordningen?

For at kunne benytte dig af ordningen kræver det, at du skal have en henvisning til psykolog af din læge. Derefter kan du gå ind på sundhed.dk for at finde ud af hvor du kan bruge din henvisning.

Tager alle psykologer imod en henvisning fra lægen?

Det er langt fra alle psykologer, som tager imod henvisninger fra lægen. Ifølge sundhed.dk er det cirka halvdelen af danske psykologer, som har valgt at have et såkaldt ydernummer. Har en psykolog ydernummer så samarbejder de med den offentlige sygesikring og tager imod henvisninger.

Hvordan ser man om en psykolog har ydernummer?

Det kan være svært at få et overblik over hvilke psykologer tager imod henvisning fra lægen. På sundhed.dk kan du under “find behandler” vælge “psykolog med tilskud ved henvisning” og så vælge din kommune. På den måde får du et overblik over hvor du kan bruge din henvisning i dit område og hvor lang ventetiden er.

Hvorfor er der så lang ventetid hvis man vil bruge sin henvisning til psykolog?

Der er desværre flere problemer med ordningen med gratis psykologhjælp til unge mellem 18 og 24 år (og henvisningsordningen generelt). Først og fremmest har de fleste ydernummer-psykologer lang ventetid. For at begrænse udgifterne til offentlig støtte til psykolog, så ønsker Regionerne ikke at øge antallet af ydernumre. Så hvis du vil bruge din lægehenvisning til psykolog, så er det ikke usædvanligt, at der er 12-16 ugers ventetid. Det er lang tid at vente på hjælp når man har det svært. En anden udfordring er, at hvis du ønsker evidensbaseret kognitiv terapi, så kan det også være vanskeligt at finde en psykolog med ydernummer, som er specialiseret i den kognitive metode. Udover lang ventetid hos psykologerne, som tager imod henvisning, så er de af Regionerne også underlagt et omsætningsloft for hver henvisningskategori. Det betyder, at nogle psykologer allerede i januar måned har nået grænsen for hvor mange forløb de må tage ind under en bestemt henvisningskategori. Med andre ord må de ikke tilbyde flere gratis psykologforløb for unge de næste 11 måneder. Du kan læse mere i DRs artikel om det problematiske i ordningen med gratis psykologhjælp til unge her.

Hvilke andre muligheder er der?

Hvis du også har svært ved at finde en psykolog, hvor du kan bruge din henvisning indenfor en overskuelig fremtid, så er du altid velkommen til at booke en tid hos Klinik for Kognitiv Terapi Helsingør. Vi tager ikke imod lægehenvisning, men du kan læse om vores priser og om du er berettiget til at få et delvist tilskud eller rabat på vores hjemmeside her. På hjemmesiden kan du også nemt booke den næste ledige tid. Vi tilbyder også videosamtaler, såfremt du ikke har mulighed for at komme til vores klinik i Helsingør.

Har du ikke mulighed for selv at betale for psykologsamtaler, så kan der også være gratis tilbud i din kommune. Er du i gang med en uddannelse, så kan du også kontakte din studievejleder og høre om der som studerende findes gratis psykologforløb på dit uddannelsessted.