10 gode råd til håndtering af flyskræk

fly foto 2Mange mennesker oplever angst når de skal flyve. Hvis du forsøger at bruge rationelle tanker om, at flyvning er langt mere sikker end andre transportformer, så virker det sjældent. Så hvad kan du egentlig gøre for, at din frygt for at flyve ikke bliver altoverskyggende? Her er 10 gode råd til håndtering af flyskræk. 

1. Undgå ikke det, som giver dig angst
Undgåelse vedligeholder og forstærker blot din angst. Det er instinktivt, at vi bør undgå ting, som vi tolker som farlige eller ubehagelige. Når du undgår forstærkes angsten dog på længere sigt, da du går glip af brugbare erfaringer, som kunne nuancere dine tanker om det du frygter. Undgåelse medfører også, at du ikke får mulighed for at udvikle relevante færdigheder og derved får du ikke tiltro til dine egne evner til at håndtere din flyskræk. Lad ikke angsten begrænse dig.

2. Brug omsorgsfulde tanker
Mange har negative tanker om, at det pinligt, fjollet eller irrationelt at være bange for noget, der er mere sikkert end at køre bil. Jo mere du skælder dig selv ud i tankerne fordi du oplever angst og jo mere du fortæller dig selv, at angsten ikke må være der, jo større vokser den sig. Angst er ikke fjollet eller pinligt. Flyskræk handler oftest ikke om sikkerhed, men nærmere om frygten for at miste kontrollen. Igen er det helt instinktivt, at vi ikke bør udsætte os for situationer, hvor vi ikke har kontrol. Hvis vores forfædre ikke kunne handle aktivt i farlige situationer ved at flygte eller kæmpe, så ville de ikke overleve. Hos mange fylder ubehaget ved at skulle være lukket inde i kabinen meget. Man kan føle sig fastlåst og ude af stand til at forlade den frygtede situation. For mennesket er flyvning jo “unaturligt” og kombineret med, at du ikke kan kontrollere situationen så snart dørene lukker – så konfronteres mange med frygten for kontroltab, livets sårbarhed og frygten for at dø. Her kan det være brugbart at minde dig selv om omsorgsfulde tanker. Det giver f.eks. faktisk rigtig god mening, at du oplever angst i situationen, prøv at sige til dig selv, at det er okay, at angsten er der. Der er helt sikkert andre i samme flyvemaskine med nøjagtig de samme tanker som dig og, at personalet er trænet i at håndtere passagerer med flyskræk og har talt med mange passagerer, som er bange for at flyve. Flyets personale har samme mål som dig: at komme sikkert hjem til deres familie. Eller mind dig om dine tidligere erfaringer: Hvad siger dine erfaringer dig – hvor mange gange har du klaret en flyvetur trods ubehag? Der er okay, at du oplever angst. Angst kan være ubehageligt, men er ufarligt. Forsøg at forholde dig lige så accepterende og omsorgsfuldt som du ville være overfor en god ven/veninde i samme situation.

3. Hjælp dit nervesystem
Oplever du angst ved at flyve, så er stressniveauet allerede højt når du ankommer til afgangsterminalen. Dit nervesystemet er forståeligt nok allerede i omdrejninger. Din krop har derfor ikke brug for at blive stimuleret yderligere, så hold dig fra koffeinholdige madvarer som kaffe, the, cola, mørk chokolade og visse læske- og energidrikke. Spis regelmæssigt. Effekten af koffein og ustabilt blodsukker kan minde om de fysiske angstsymptomer, som din hjerne muligvis vil fortolke som “fare på færde”, hvorefter et angstanfald kan udløses. Tag af sted i god tid så du ikke skal stresse rundt. Forsøg at værne om en god nattesøvn aftenen før du skal flyve – gå i seng i ordentlig tid og undgå alkohol da det forringer din søvnkvalitet. Det er almindeligt at blive bekymret for hvordan man kan håndtere angst når man har sovet dårligt. Selvom det måske ikke blev den bedste nattesøvn, så kan du klare meget mere end hvad bekymringstankerne siger.

4. Vælg et sæde forrest i flyet
Hvis du har mulighed for at vælge dit eget sæde, så kan du forsøge at gøre flyveturen mere behagelig for dig selv ved at placere dig på nogle af de forreste pladser. Turbulens opleves nemlig mere bagerst i flyet. Har du ikke mulighed for at vælge dit eget sæde, så skal det nok gå alligevel.

5. Husk at larm og turbulens er normalt og ufarligt
Mind dig selv om, at de forskellige lyde fra et fly er normale og nødvendige. Flyets lyde er jo netop fra alle de forskellige ting, som flyet har brug for at gøre for at bringe alle sikkert tilbage på jorden igen. Turbulens er normalt og ufarligt. Turbulens opstår pga. luftens naturlige bølgebevægelser og flyet er bygget til at håndtere det.

fly foto 16. Afled dig selv
Når du oplever angst og har mange “hvad nu hvis…” tanker, så kan afledningsteknikker være brugbare. Jo mere fokus du har på de negative tanker og dine kropslige angstsymptomer, jo værre bliver angsten. Her kan det være brugbart at forsøge at lade tankerne være og i stedet lede din opmærksom hen på andre ting. Her kan du for dig selv f.eks. beskrive hvad du kan se lige nu og her – farver i flyet, beskriv flyets indretning, materialer, passagernes eller personalets tøj, ansigt, hår, hvad de laver osv. Måske skal du læse, løse sudoku, kryds-og tværs, lav regnestykker træk f.eks. 7 fra 100 og fortsæt med at trække 7 fra. Når du er i luften kan du lytte til en lydbog, se film eller lytte til downloadede podcasts, som interesserer dig (offline aflytning). Forsøg at visualisere den kommende ferie: hvad du vil gøre som det første når du ankommer, maden, stranden, børnenes smil og latter i poolen. Forvent at din opmærksomhed vil blive draget af angsttankerne, det er ok og forståeligt. Forsøg dog igen og igen at lade tankerne være ved at vende tilbage til det som du har valgt at have fokus på. Vær tålmodig – at kunne styre din opmærksomhed kræver træning. Begynd at øve afledningsteknikkerne hjemmefra, jo mere trænet du er i dem, jo nemmere kan du anvende dem i en krævende situation. Hvis du har flere forskellige afledningsteknikker at trække på, så får du større fornemmelse af kontrol under flyveturen. Valg af afledningsteknikker er meget individuelt – prøv dig frem og brug det, som virker bedst for dig.

7. Undgå alkohol
Selvom det på kort sigt kan virke fristende på selve dagen at dulme angsten med alkohol, så vedligeholder det din angst på længere sigt. Alkohol får pulsen og blodtrykket til at stige. Dette kan minde om de fysiske angstsymptomer, hvilket hjernen igen kan fejlfortolke som “fare på færde”. Bliver du beruset øges sandsynligheden for din opfattelse af virkeligheden forvrænges, hvor ufarlige indtryk fortolkes som truende. Alkohol kan forstærke følelser, herunder din angst. Hvis flyveturen gik nogenlunde vil man typisk tænke, at det kun gik godt fordi man fik noget at drikke. Derfor rykkes der ikke ved selve angsten og man har ingen tiltro til, at man kan håndtere angsten uden alkohol næste gang man skal flyve. På den måde forstærker alkohol din angst for at flyve på længere sigt.

8. Undgå angstdæmpende medicin
Igen kan medicinering være fristende på kort sigt. Medicin, som dulmer angsten, maskerer symptomerne, men den bagvedliggende angst forbliver intakt. Bruger du medicin til at tackle din flyskræk, så udvikler du ikke færdighederne til på egen hånd at kunne tackle angsten. Ved at bruge teknikker på tanke- og adfærdsplan øger du din tiltro til dig selv og dine egne evner, hvilket giver mange et boost også på andre områder af deres liv.

9. Arbejd med angsten trin for trin
Du skal udfordre din angst gradvist. Læg en plan trin for trin: måske skal du starte med at lytte til flylyde på nettet, opholde dig i lufthavnen eller i et fly på Danmarks Tekniske Museum eller lign. Måske kan et af trinene i din plan være de første gange at tale med flyets personale om hvordan du har det med at flyve, det kan give nogle lidt ro. Sørg dog for at blive ved med at udfordre angsten trinvist sådan, at du på sigt helt på egen hånd kan håndtere din flyskræk.

10. Søg professionel hjælp
Hvis du har svært ved at arbejde med din angst på egen hånd, så søg professionel hjælp. Der er gode behandlingsmuligheder :) Lad ikke angsten begrænse dig.